Obrazek 1

Obrazek 1

Brukú - Emlékmű


Gertrude és Lucinda a város főutcáján sétálnak élvezve a korai nyár melegét, a nyüzsgést, a gőzmotoros autók zaját, a toronyóra harangjátékát és a gyerekek visongatásait.

– Bele zúgtam a főszereplőbe – valljba be Gertrude elpirulva, miközben felemeli szoknyájának mindahány rétegét és fellép a hídra.

– Helyes férfi – válaszolja vidáman Lucinda, a húga. Habár testvérek, kevés a hasonlóság köztük. Gertrude bájosabb, kecsesebb, míg Lucinda fiúsabb, fekete haja rakoncátlan fürtökbe ugrik bármit tesz vele. - De lesz folytatása. Anyánk örülni fog, ha ezt megtudja.

– Anyánk? – Torpan meg döbbenten a híd közepén. – Erre ment ki a sok program és színház? Megmondtam, a kicsi lakásomban nem fogom őt ápolgatni – szögezi le, ahogy összeáll a kép.

– De ő az anyánk! – Méltatlankodik Lucinda.

– Miért én ápoljam, ha neked munkád és férjed sincsen? – Tajtékzik. – Te akartad felvenni az ápolásért a pénzt. A lakását is eladtad? – ismeri fel testvére igazi célját, de ez egyenlő egy hátba szúrással.

– Kell a pénz! – Védekezik dobbantva a lábával.

– Semmit nem változtál – fröcsögi Gertrude, aztán a testvére kezében szorongatott kalaptartó dobozért nyúl, hogy visszavegye az ajándékát, ám Lucinda nem adja. Rángatni kezdik a dobozt. Gertrude keze azonban lecsúszik róla, elveszti az egyensúlyát és belezuhan a folyóba. Azonnal elmerül a hideg vízben. Lucinda gondolkodás nélkül utána ugrik és keresni kezdi. Mire nagy nehezen megtalálja a riadtan kapálódzó testvérét, a hideg víztől lassan minden zsibbadni kezd. Többször is kicsúszik a markából, testvére pedig egyre jobban pánikol és felsikolt. Lucinda erősen megragadja másikat a csípőjénél, hogy aztán felfelé lökje. Nem sokat halad felfelé, ezért muszáj a lábainál fogva is meglökni a másikat. Gertrude végre a felszín felé úszik, egyenletesen távolodva tőle, miközben Lucindát a jéghideg mélység elnyeli.

Később Lucinda hőstettéért szobrot állítottak: kőből faragott, női alakot, aki a híd pereméről hajol ki, valami után kapva. Van, aki lámpásokat tett köré, vannak akik leköpik. Lucinda tette megosztja a város lakóit. Attól, hogy most jót cselekedett, jóvá tette az előző bűnét?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szkielet Smoka Zaczarowane Szablony