Obrazek 1

Obrazek 1

Brukú - Homokóra

– Ezt a nyaradat is itt akarod tölteni a padláson? – kérdezi Erik nagypapa az unokájától, aki éppen belépett a tetőtérben kialakított kisebb múzeumba. A hosszú évek alatt felhalmozott óriási gyűjtemény a második világháborús fegyverektől a fonográfon, ókori kézműves szerszámokon és olajfestményeken át, mindent tartalmaz. Még a legelső játékát is, amit az ő apja faragott neki.

– Persze – jelenti ki határozottan Oscar, a tizenhatéves, kissé gizda, nyakigláb fiú, aki hasonlít Erik fiatalkori önmagára.

– És a barátaid? – Jelenik meg az egyik vitrin mögül a nagypapa. Májfoltos, hurkás kezeiben portörlőrongy van, sötétkék inge koszfoltos, ahogy a kockás nadrágja is.

– Fesztiváloznak – válaszolja, aztán odamegy hozzá és leszedi a kopaszodó fejéről a pókhálókat. A nagypapa rosszallóan összevonja dús szemöldökét a vastagkeretes szemüvege fölött. Próbál szigorú lenni, amiért a fiú megint itt gubbaszt, de egyben örül is, hogy meglátogatta. – Különben is most a monocikliről kell mesélned, ahogy megbeszéltük.

– Igen, tényleg. – Bólint, miközben helyet foglal az egyik öreg utazóládán. Oscar figyelmét azonban hirtelen már teljesen más köti le. Egy polcnyi, különböző méretű és színű homokóra. Eddig még nem látta ezeket itt. Leveszi azt, amelyikre gravírozva van.

– Mit jelent? – bök rá a latin szavakra.

– Engedj élni, ha már meg kell halni. – Oscar értetlenül bámul rá, így folytatja – Nézd meg hogy peregnek le a homokszemcsék. Egyik a másik után. Ilyen az élet is. Így is úgy is letelik, ha kiélvezed, ha nem. Ezért is mondom mindig, hogy ne csak olvass és tanulj állandóan. Ne legyél olyan, mint én!

– Te bánod, hogy a gyűjteményednek élsz? – teszi fel a kérdést, ám válasz helyett a nagypapa előhúz egy ajándékdobozt a háta mögül.

– Holnap lesz csak a szülinapod, de ez a tiéd. – Oscar meglepődötten elveszi és kinyitja: egy homokóra az. Kékes-zöldes homokkal, a kedvenc színeivel, ébenfa kerettel. Ugyanaz van rá gravírozva.

– Ezt nem értem – vakarja meg a homlokát.

– Hogy emlékeztessen arra, a világ odakint vár, a falakon kívül – válaszolja szeretetteljesen Erik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szkielet Smoka Zaczarowane Szablony