Obrazek 1

Obrazek 1

Zsazsi - Hajnal

Zsófi unottan támasztotta a fejét. Hiába mondta Kiss, hogy öt percet ad, az sosem volt öt perc.

 Akkor ki mit talált? Igen, Tóth? – szólalt meg hirtelen Kiss.

 Az ősz az elmúlást jelképezi  felelte Zsófi kijátszva gyorsan az egyetlen képet, ami mindenhol ugyanazt jelentette, és amelyet sikerült is megjegyeznie.

 Helyes. Szegedi?  fordult máris egy újabb diák felé.

 Az „arany ágak” az értéket szimbolizálhatják...

 Utána a „csupasz karok”, a faágak a halált...

 A „hajnal” a reményt...

 Ezek mind helyesek  bólintott Kiss tanárnő, majd kezébe vette a maga szöveggyűjteményét, és sorról-sorra haladva kielemeztette az osztállyal az egészet.

Zsófi szorgalmasan jegyzetelni kezdett, és nem győzött csodálkozni azon, mi mindent észrevesznek az osztálytársai, és azon, hogy ez a rengeteg jelentés egyáltalán nem hat "Mire gondolhatott a költő" típusú viccnek, hanem tényleg olyan, mintha ott lenne.

 Van valakinek kérdése a verssel kapcsolatban?  kérdezte Kiss tanárnő úgy huszonnégy másodperccel a kicsöngő előtt. Egyszerű, ártatlan kérdésnek tűnt. Senki nem jelentkezett.  Rendben, ha mindenki ennyire érti, akkor jövő hét kedden a történelem órát elcserélem Jakab tanár úrral a szerdai irodalomra, és duplaórás verselemzést írunk. A már begyakorolt pontok szerint haladva kell kielemezni a kapott verset.

Zsófi körül hirtelen elsötétedett a világ. Verselemzés? Duplaórás? Neki annyi. Ráadásul Kiss tuti olyan verset fog választani, aminek nincs fent a neten normális elemzése.

 Haaaajni, meeeents meeeeg!  borult Zsófi látványosan a könnyeivel küszködve a padra. Barátnője együttérzően meglapogatta a hátát.

 Ne félj, van remény!

 Nekem ugyan nincs. Egy fikarcnyi se. Még egy csíknyi pirkadat se jut  sóhajtott panaszosan Zsófi.


Következő hét keddjén hiába kelt fel reggel a nap, Zsófi úgy érezte, a sötétség még mindig ott van körülötte. Aztán a második szünetben bejött Hangay és vigyorogva közölte, hogy Kiss beteget jelentett.

 Hajnalodik – suttogta boldogan Zsófi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szkielet Smoka Zaczarowane Szablony